top of page

SPORCU BESLENMESİNDE EN SIK YAPILAN HATALAR


Herkese merhabalar,

Sizlerle sporcuların en sık yaptığı beslenme hatalarını ve neden bunların hata olduğunu paylaşacağım.

1- Aşırı antrenman yapmak

Sporcular gerek hızlı yağ kaybetmek gerekse hızlı kas kazanmak amacıyla aşırı antrenman(overtraining) yapmaktadır. Bu durum aslında hızlı yağ kaybını/kas kazanımını hedeflerken beraberinde kas kaybına sebep olmaktadır. Antrenmanla kilo yönetim hedefini karşılamaya çalışırken karşılaştığımız durum “kaş yaparken göz çıkarmak. Bu tip hedeflerin dönemlerde yapılan antrenmanlara uygun beslenme stratejilerini eklemek çözüm olacaktır.

2- Başkalarının diyet listelerini uygulamak

Birçok sporcu danışanım (özellikle takım sporcuları olanlar) takım arkadaşlarının kendi diyet listelerini istediğini ve uygulamaya çalıştığını bana söylemektedirler. Maalesef her bir sporcumuzun kendine özel diyet listelerine ihtiyaçları var. Aynı spor branşını da yapmak aynı yaşta da olsak uygulayacağımız beslenme stratejileri kişiye özgü değişmektedir.

3- Sadece protein alımına dikkat etmek

Her besin ögesi gibi proteinlerde bizim için çok önemli kaynaklar çünkü vücudumuzun yapıtaşları. Ancak müsabaka ve antrenmanlarda ihtiyacımız olan şey yakıt olacak bir besin kaynağı, bu da en temelde karbonhidratlar…

4- Öğün atlamak

Sık öğün atlamak yetersiz besin alımına böylece de performans düşüşüne sebep olacaktır. Özellikle antrenman/müsabaka sonrası yapılan öğünlerin toparlanma üzerine etkisi çok önemlidir.

5- Sporcu içeceklerinden şeker içeriğinden dolayı kaçınmak

Özellikle müsabaka sırasında en çok ihtiyacımız olan besin kaynağı hızlı emilen ve hemen kana karışarak kaslara yakıt olarak gidebilecek bir kaynaktır. Bu kaynak basit şekerlerdir. Sporcuya özgü hazırlanan bu içecekler en pratik seçeneklerdir. Bu sebeple özelikle müsabaka sırasında yeterli düzeyde sıvı ile beraber şeker alımı performans artışı sağlayacaktır.

23 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
Yazı: Blog2 Post
bottom of page